Niebezpieczne potrawy
Niebezpieczne potrawy
URSZULA KOZIOŁ
Wielki poeta włoski i filozof Leopardi (cenił go Nietzsche), zmarł w Neapolu na dyzenterię. Aliści jego biografowie wspomnieli o tym, że poeta uwielbiał zaglądać do sławnej neapolitańskiej cukierni, gdzie schodził się cały wielki świat ówczesnego Neapolu na smakowite sorbety i lody. Giacomo Leopardi, który upodobał sobie zwłaszcza tamtejsze lody, jeszcze bardziej lubił wpatrywać się w piękne i eleganckie damy; bywało, że zapatrzył się w którąś i zastygł z ręką trzymającą lody, aż te roztopiwszy się, spływały mu po palcach.
Na podstawie tych doniesień biografów inny wybitny włoski pisarz, Alberto Savinio (brat Giorgio Chirico), w sto lat później, na łamach właśnie założonego przez grupę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta