Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Po zdrowie do ogrodu

04 września 2000 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Rolnictwo

Warzywa - za mała konsumpcja i produkcja

Po zdrowie do ogrodu

W Polsce spożywa się rocznie około 120 kg warzyw na osobę i jest to znacznie mniej niż zalecają dietetycy. Prozdrowotny model żywienia wymaga konsumowania co najmniej 400 g warzyw dziennie, tj. około 150 kg rocznie. Dlatego przewiduje się, że spożycie warzyw, a więc i ich produkcja będzie rosła do co najmniej 7 mln ton.

Wzrost ten, zdaniem ekspertów, byłby szybszy, gdyby polscy producenci rozszerzyli swoją ofertę o nowe gatunki warzyw oraz podnieśli ich jakość. Oba te cele byłoby łatwiej osiągnąć, gdyby produkcją warzyw zajęli się przede wszystkim rolnicy-specjaliści.

Uboga oferta asortymentowa

W Polsce spożywa się głównie 7 podstawowych rodzajów warzyw gruntowych. Są to: kapusta, cebula, marchew, kalafiory, buraki ćwikłowe, ogórki i pomidory. Produkcja pozostałych gatunków (pory, selery, pietruszka, koper, sałata, szpinak, cykoria, papryka itd.) jest już znacząco mniejsza. W sumie uprawa warzyw gruntowych oscyluje u nas (w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2104

Spis treści

Regiony Polski - Pomorskie

Zamów abonament