Po zdrowie do ogrodu
Warzywa - za mała konsumpcja i produkcja
Po zdrowie do ogrodu
W Polsce spożywa się rocznie około 120 kg warzyw na osobę i jest to znacznie mniej niż zalecają dietetycy. Prozdrowotny model żywienia wymaga konsumowania co najmniej 400 g warzyw dziennie, tj. około 150 kg rocznie. Dlatego przewiduje się, że spożycie warzyw, a więc i ich produkcja będzie rosła do co najmniej 7 mln ton.
Wzrost ten, zdaniem ekspertów, byłby szybszy, gdyby polscy producenci rozszerzyli swoją ofertę o nowe gatunki warzyw oraz podnieśli ich jakość. Oba te cele byłoby łatwiej osiągnąć, gdyby produkcją warzyw zajęli się przede wszystkim rolnicy-specjaliści.
Uboga oferta asortymentowa
W Polsce spożywa się głównie 7 podstawowych rodzajów warzyw gruntowych. Są to: kapusta, cebula, marchew, kalafiory, buraki ćwikłowe, ogórki i pomidory. Produkcja pozostałych gatunków (pory, selery, pietruszka, koper, sałata, szpinak, cykoria, papryka itd.) jest już znacząco mniejsza. W sumie uprawa warzyw gruntowych oscyluje u nas (w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta