Polskie są, ale nie takie
Ziemniaki dla przemysłu sprowadza się z zagranicy
Polskie są, ale nie takie
W Polsce przetwarza się rocznie ok. 3 mln ton ziemniaków. Produkcja ta systematycznie rośnie, podobnie jak spożycie chipsów czy frytek. Jest to szansa na wzrost sprzedaży również dla rolników. Warunek - surowiec oferowany firmom przetwórczym musi być odpowiedniej jakości. Tymczasem odmian nadających się do nowoczesnego przetwórstwa jest wciąż za mało. Firmy sprowadzają je z zagranicy.
Ziemniaki, z których produkuje się frytki czy chipsy, muszą odpowiadać bardzo ściśle określonym wymaganiom. Powinny mieć określony kształt i wielkość, aby w trakcie ich przetwarzania nie było zbędnych odpadów. Muszą mieć gładką i cienką skórkę, gdyż są mechanicznie czyszczone. Nie mogą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta