Popyt na tanie mięsa
Popyt na tanie mięsa
Miniony tydzień nie przyniósł na rynku mięsnym istotnych zmian. Półtusze wieprzowe świeże kl. R dostępne są na giełdach towarowych nadal po 6,6 zł za kg. Na dotychczasowym poziomie pozostały ceny najdroższych surowców: schabu, szynki i łopatki.
Problemem dla zakładów jest ostatnio bardzo mały zbyt droższych mięs. Tworzą się coraz większe zapasy schabu i szynki, zmniejszył się popyt na karkówkę i łopatkę.
Z tygodnia na tydzień rośnie natomiast zapotrzebowanie na tańsze asortymenty mięs wieprzowych, w tym zwłaszcza na boczek. Kosztuje on już nawet 9 zł za kg, a więc drożej od szynki. Wzrosła też sprzedaż, a wraz z nią i ceny podgardla, głów, słoniny, tłuszczów drobnych. Wiąże się to z ożywieniem eksportu na wschód, który realizowany jest głównie przez przygraniczne hurtownie, w których zaopatrują się drobni odbiorcy zwłaszcza z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
