Najważniejsze bezpieczeństwo żywności
Robert Raeber, prezes, oraz Raymond Destin, dyrektor generalny Konfederacji Przemysłu Żywnościowego w Unii Europejskiej (CIAA)
Najważniejsze bezpieczeństwo żywności
Rz: Czy polski przemysł przetwórstwa żywności może stanowić zagrożenie dla unijnego przemysłu?
ROBERT RAEBER, RAYMOND DESTIN: Z pewnością nie ma mowy o zagrożeniu. Wejście polskiego przemysłu do Unii Europejskiej to wielka szansa dla obu stron i jednocześnie wielkie wyzwanie. Dla Unii dlatego, że oznacza otwarcie rynku dla 40 milionów konsumentów, a dla Polski dlatego, że analogicznie wejdzie ona do klubu krajów liczącego dotąd 250 mln konsumentów. Dodatkowym wyzwaniem dla polskiego przemysłu będzie konieczność jak najszybszego dostosowania się do warunków i zasad panujących we wspólnocie.
Co jest najważniejsze wśród tych dostosowań?
Bez wątpienia wszystkie aspekty związane z bezpieczeństwem żywności. To będzie absolutnie kluczowa kwestia w momencie otwarcia granic dla produktów żywnościowych. Oczywiście, w ostatnich latach bardzo dużo już w tym zakresie w Polsce zrobiono, poprawę widać gołym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta