Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najważniejsze bezpieczeństwo żywności

24 kwietnia 2002 | Ekonomia | PA

ROZMOWA NA GORĄCO

Robert Raeber, prezes, oraz Raymond Destin, dyrektor generalny Konfederacji Przemysłu Żywnościowego w Unii Europejskiej (CIAA)

Najważniejsze bezpieczeństwo żywności

Rz: Czy polski przemysł przetwórstwa żywności może stanowić zagrożenie dla unijnego przemysłu?

ROBERT RAEBER, RAYMOND DESTIN: Z pewnością nie ma mowy o zagrożeniu. Wejście polskiego przemysłu do Unii Europejskiej to wielka szansa dla obu stron i jednocześnie wielkie wyzwanie. Dla Unii dlatego, że oznacza otwarcie rynku dla 40 milionów konsumentów, a dla Polski dlatego, że analogicznie wejdzie ona do klubu krajów liczącego dotąd 250 mln konsumentów. Dodatkowym wyzwaniem dla polskiego przemysłu będzie konieczność jak najszybszego dostosowania się do warunków i zasad panujących we wspólnocie.

Co jest najważniejsze wśród tych dostosowań?

Bez wątpienia wszystkie aspekty związane z bezpieczeństwem żywności. To będzie absolutnie kluczowa kwestia w momencie otwarcia granic dla produktów żywnościowych. Oczywiście, w ostatnich latach bardzo dużo już w tym zakresie w Polsce zrobiono, poprawę widać gołym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2603

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament