Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tańsza żywność spowodowała obniżkę prognoz inflacji

08 czerwca 2002 | Ekonomia | HB
źródło: Nieznane

Inflacja

Nie więcej niż 3 procent w końcu roku

Tańsza żywność spowodowała obniżkę prognoz inflacji

Janusz Jankowiak, główny ekonomista BRE Banku

Pod koniec tego roku inflacja może wynieść nie więcej niż 3 procent - uważa część analityków, a także Ministerstwo Finansów. Powodem korekty inflacyjnych prognoz jest przede wszystkim dużo wcześniejszy niż zwykle - i silniejszy - spadek cen żywności. Z wczorajszych wypowiedzi członków Rady Polityki Pieniężnej wynika jednak, że nie należy z tego powodu oczekiwać spadku stóp procentowych w czerwcu.

Jeszcze niedawno analitycy przewidywali zgodnie, że majowa inflacja wyniesie około 2,5-2,6 proc. Potem obniżyli prognozy do 2,2 proc., a po czwartkowej publikacji danych o cenach żywności (w drugiej połowie maja spadły one o 1,3 proc.) skorygowali je ponownie - nawet do 1,8-1,9 proc. Ministerstwo Finansów majową inflację szacuje na 2 procent.

Co może być w następnych miesiącach?...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2639

Spis treści
Zamów abonament