Tańsza żywność spowodowała obniżkę prognoz inflacji
Nie więcej niż 3 procent w końcu roku
Tańsza żywność spowodowała obniżkę prognoz inflacji
Janusz Jankowiak, główny ekonomista BRE Banku
Pod koniec tego roku inflacja może wynieść nie więcej niż 3 procent - uważa część analityków, a także Ministerstwo Finansów. Powodem korekty inflacyjnych prognoz jest przede wszystkim dużo wcześniejszy niż zwykle - i silniejszy - spadek cen żywności. Z wczorajszych wypowiedzi członków Rady Polityki Pieniężnej wynika jednak, że nie należy z tego powodu oczekiwać spadku stóp procentowych w czerwcu.
Jeszcze niedawno analitycy przewidywali zgodnie, że majowa inflacja wyniesie około 2,5-2,6 proc. Potem obniżyli prognozy do 2,2 proc., a po czwartkowej publikacji danych o cenach żywności (w drugiej połowie maja spadły one o 1,3 proc.) skorygowali je ponownie - nawet do 1,8-1,9 proc. Ministerstwo Finansów majową inflację szacuje na 2 procent.
Co może być w następnych miesiącach?...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta