Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ziemniak zamiast kury

10 stycznia 1995 | Nauka i Technika | ZW

Ziemniak zamiast kury

W Getyndze ma powstać zakład, który będzie wytwarzał zmodyfikowane białko pozyskiwane z ziemniaków jako dodatek do żywności. Ma ono zastępować białko kurzego jaja, najczęściej obecnie wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Właśnie na nie uczulonych jest coraz więcej ludzi. Białko kurze znajduje się w wielu produktach. Z pewnością nie we wszystkich wyrobach będzie można z niego zrezygnować, Ale na półkach sklepowych może pojawić się wiele bezpiecznych dla alergików. Nie wiadomo, jak będą one smakowały, ale podobno wartość odżywcza zmienionego białka ziemniaków jest podobna jak białka kurzego. A wszystko dzięki zastosowaniu mieszanki enzymów, które nie tylko podnoszą wartość proteiny, ale sprawiają, że jest ona łatwo rozpuszczalna w płynach. Autorem nowej technologii jest Waldemar Neumueller, który sam jest alergikiem, podobnie jak cała jego rodzina. Opracował ją w ośrodku zajmującym się badaniem zbóż, ziemniaków i tłuszczy w Detmold.

Z. W.

Brak okładki

Wydanie: 372

Spis treści
Zamów abonament