Kulinaria XXI stulecia
Kulinaria XXI stulecia
Biotechnolodzy Europy i USA wciąż spierają się o to, do jakiego stopnia w otwartym terenie można eksperymentować ze zmienionymi genetycznie roślinami uprawnymi i mikroorganizmami, tymczasem w krajach rozwijających się tego rodzaju próby prowadzone są bez żadnych ograniczeń. Sprawa nabrała rumieńców dopiero niedawno, kiedy okazało się, że specjaliści ze świata drugiej kategorii są nie mniej zaawansowani w wielu badanich niż ich zachodni koledzy.
Z pracami tymi od dawna wiązane są duże nadzieje. Wiadomo, że udane modyfikacje genetyczne mogą znacznie poprawić plony i wpłynąć na wzrost produkcji żywności. Zmiana tylko jednego genu może sprawić, że produkty rolne znacznie dłużej będzie można przechowywać i zmniejszyć straty. Przykładem jest nie gnijąca odmiana pomidorów, wprowadzona na rynek amerykański przez firmę Calgene z Kalifornii. Ale nie przemyślane manipulacje genetyczne stwarzają też poważne zagrożenia dla ludzi i środowiska, których odległych konsekwencji nie sposób przewidzieć.
Wojna Północ-Południe
To dlatego uczeni od wielu lat debatują nad tym, co w genotechnologii jest dozwolone, a...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta