Wojna margarynowa
Wojna margarynowa
Odpowiednio dobierając do spożycia tłuszcze można znacznie zmniejszyć ryzyko zawału serca, nadciśnienia czy udaru mózgu. Dowodzą tego liczne badania, m. in. prowadzone na terenie Europy, w tym także w Polsce, pod hasłem "Monica". Niestety, ustalenia te wciąż nie trafiają do przekonania Polaków. Przeciętna rodzina je zbyt dużo tłuszczów ogółem, w tym szczególnie najbardziej szkodliwych tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego.
Grupa dziennikarzy z Polski miała okazję wysłuchać wielu uwag na ten temat podczas seminarium zorganizowanego przez koncern Unilever w laboratorium badawczym we Vlaardingen pod Rotterdamem. Prowadzone są w nim badania nad detergentami i żywnością i jest to największy na świecie ośrodek zajmujący się badaniem tłuszczów. Tutaj powstają nowe odmiany margaryny, które są dopasowywane do gustów Brytyjczyków, Niemców czy Polaków, zarówno pod względem zawartości tłuszczów, jak i koloru, smaku czy twardości.
Dieta cud
Dla Polaków jednak najważniejsze znaczenie ma umiejętne dobieranie tłuszczów do codziennego spożycia. Wiele jest jeszcze wokół tego nieporozumień. Ludzie nie wiedzą, jakiego rodzaju tłuszcze lepiej używać, w jakim celu i które nadają się do smażenia. A oferta na rynku jest dość bogata. Są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta