Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzcie ryby

26 października 2002 | Nauka i Technika | NP

Jedzcie ryby

Ryba na obiad raz na tydzień zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera - twierdzą francuscy naukowcy. Opierają się na badaniach 1600 starszych osób z południowej Francji, którzy szczegółowo opisali swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Po upływie siedmiu lat, lekarze zbadali te same osoby ponownie i okazało się, że ci, którzy jedli najwięcej ryb, mieli najmniej oznak demencji. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Victora Segalena w Bordeaux, ryby i owoce morza zawierają substancje redukujące występowanie stanów zapalnych w mózgu. Wcześniejsze badania dowiodły, że jedzenie ryb zmniejsza ryzyko chorób serca.

peka, reuters

Brak okładki

Wydanie: 2759

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Zamów abonament