Pomogła restrukturyzacja
Pomogła restrukturyzacja
Dwa lata temu straty notowała większość dużych przedsiębiorstw z branży mięsnej, a w tym roku, dzięki restrukturyzacji, wykazują one zyski operacyjne i zapowiadają zysk netto. Firmy chcą umocnić swoje pozycje rynkowe, ale trudnym do pokonania konkurentem okazały się zakłady średniej wielkości.
Na początku lat 90. udział dużych przedsiębiorstw w rynku przetwórstwa mięsa wynosił ponad 50 proc. (obecnie szacowany jest na 20-30 proc.). To właśnie one były głównymi eksporterami wyrobów, zwłaszcza do WNP. Hossa skończyła się wraz z kryzysem rosyjskim, który zaskoczył m.in. amerykański koncern Smithfield Foods, od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta