Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pomogła restrukturyzacja

03 grudnia 2002 | Ekonomia | LO

Przemysł spożywczy Duże firmy mięsne odzyskują rynek

Pomogła restrukturyzacja

Dwa lata temu straty notowała większość dużych przedsiębiorstw z branży mięsnej, a w tym roku, dzięki restrukturyzacji, wykazują one zyski operacyjne i zapowiadają zysk netto. Firmy chcą umocnić swoje pozycje rynkowe, ale trudnym do pokonania konkurentem okazały się zakłady średniej wielkości.

Na początku lat 90. udział dużych przedsiębiorstw w rynku przetwórstwa mięsa wynosił ponad 50 proc. (obecnie szacowany jest na 20-30 proc.). To właśnie one były głównymi eksporterami wyrobów, zwłaszcza do WNP. Hossa skończyła się wraz z kryzysem rosyjskim, który zaskoczył m.in. amerykański koncern Smithfield Foods, od...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2789

Spis treści
Zamów abonament