Musi być czysto!
Produkcja i obrót artykułami żywnościowymi
Musi być czysto!
RYS. ANDRZEJ JACYSZYN
- SŁOWNICZEK
- NIEKTÓRE ROZPORZĄDZENIA DO USTAWY O WARUNKACH ZDROWOTNYCH ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
ZOFIA JÓŹWIAK
Choć większość przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia obowiązuje od września 2001 r., jednak najważniejsze dla przedsiębiorców rozstrzygnięcia znalazły się w rozporządzeniach. Większość z nich zaczęła obowiązywać w ostatnich tygodniach, a kilka jeszcze czeka na publikację lub znajduje się na ostatnim etapie przygotowań. Akty te dotyczą nie tylko producentów żywności, ale i wszystkich zajmujących się jej obrotem.
Ustawa i towarzyszące jej akty prawne są zharmonizowane z prawem unijnym i przerzucają całą odpowiedzialność za jakość żywności na producentów (oznacza to m.in., że nie ma już zezwoleń na produkcję niektórych rodzajów artykułów żywnościowych), a tym samym na dzielenie się odpowiedzialnością z urzędnikami wydającymi takie zezwolenia. Nie znaczy to jednak, że producenci czy dystrybutorzy żywności mogą robić, co im się podoba. Wręcz przeciwnie - ich obowiązki zostały precyzyjnie ustalone w ponad 20 rozporządzeniach określających, co, kto, gdzie i w jakich warunkach może...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta