Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Musi być czysto!

08 kwietnia 2003 | Dobra firma | ZJ
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

F irma RADZI, JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z ŻYWNOŚCIA

Produkcja i obrót artykułami żywnościowymi

Musi być czysto!

RYS. ANDRZEJ JACYSZYN

  • SŁOWNICZEK
  • NIEKTÓRE ROZPORZĄDZENIA DO USTAWY O WARUNKACH ZDROWOTNYCH ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

ZOFIA JÓŹWIAK

Choć większość przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia obowiązuje od września 2001 r., jednak najważniejsze dla przedsiębiorców rozstrzygnięcia znalazły się w rozporządzeniach. Większość z nich zaczęła obowiązywać w ostatnich tygodniach, a kilka jeszcze czeka na publikację lub znajduje się na ostatnim etapie przygotowań. Akty te dotyczą nie tylko producentów żywności, ale i wszystkich zajmujących się jej obrotem.

Ustawa i towarzyszące jej akty prawne są zharmonizowane z prawem unijnym i przerzucają całą odpowiedzialność za jakość żywności na producentów (oznacza to m.in., że nie ma już zezwoleń na produkcję niektórych rodzajów artykułów żywnościowych), a tym samym na dzielenie się odpowiedzialnością z urzędnikami wydającymi takie zezwolenia. Nie znaczy to jednak, że producenci czy dystrybutorzy żywności mogą robić, co im się podoba. Wręcz przeciwnie - ich obowiązki zostały precyzyjnie ustalone w ponad 20 rozporządzeniach określających, co, kto, gdzie i w jakich warunkach może...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2894

Spis treści
Zamów abonament