W dobrym smaku
L'ESTAMINET
ul. Muranowska 2, tel. 310 10 00, otwarte od 12 do 22.30, można płacić kartą
Otwarciu najnowszego hotelu Ibis towarzyszyła premiera sieciowej restauracji l'Estaminet. Tutejsza kuchnia to głównie francuska klasyka w podstawowym, lunchowym wydaniu (omlety, soupe a l'oignon), kilka pozycji włoskich (penne carbonara, tortellini ze szpinakiem, mozzarella i pomidory) i typowe dania kuchni międzynarodowej. Podobnie jak na północy Francji, potrawy podawane są tu z dodatkiem masła, a mięsa z sosami (do wyboru z czerwonym winem i zielonym pieprzem, grzybowy). Porcje są spore, ceny przyzwoite, atmosfera lekka. Jak we wszystkich restauracjach l'Estaminet, starano się oddać urok francuskiej prowincjonalnej oberży z jej biesiadnym, swojskim charakterem: jest tu ciemny szynkwas, niewielkie stoliki na kutych, żelaznych nogach, obrusy z ceraty w biało-czerwoną kratę. Są kolorowe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta