STOLNICA
- Nowe miejsce - Frida
- Gdzie jadają ludzie sztuki
- Nowe menu
Galeria przeciętnych smaków
Restauracja w hotelu InterContinental przedstawia się jako jedyna autentyczna kuchnia meksykańska w Warszawie, z artystką w tle. Meksykańskiej malarce Fridzie Kahlo powierzono rolę patronki kuchni będącej jej przeciwieństwem. Twórczość pełną emocji zestawiono z beznamiętnym kuchennym rzemiosłem. Pikantna zupa rybna w smaku przypominała mdły wywar, frytki Frida (16 zł) okazały się skromną porcją nachos, a jako ulubiony biszkopt Fridy zaserwowano mi flan, przypominający włoską panna cottę. Wnętrze restauracji ma klimat nużącej hotelowej elegancji w amerykańskim wydaniu.
Tutejsze menu na pierwszy rzut oka wydaje się atrakcyjne. Ceviche, czyli kawałki surowej ryby marynowanej w soku z limonki (26 zł), pszenne tortille nadziewane serem asadero (30 zł), chili, liście kaktusa, kukurydza, fasola, awokado, cilantro, świeża kolendra, specjały meksykańskiej kuchni wykorzystywane na różne sposoby. Jako czekadełko podawana jest czerwona salsa - niejednolita, ostra i ożywcza w smaku, z grubo siekanymi pomidorami, papryką, czerwoną cebulą i kolendrą, podprawiona sokiem z limonki, i oryginalne, wypiekane na miejscu chrupiące tortillowe chipsy. Ciepłe, pachnące kukurydzą.
Brak fantazji i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta