Indyk zdrowszy, ale droższy
Wzrasta popyt na wędliny drobiowe
Indyk zdrowszy, ale droższy
Wzrasta spożycie przetworów drobiowych. Według Krajowej Rady Drobiarstwa 22 duże zakłady byłego Poldrobu wyprodukowały w 1993 r. 36, 405 t wędlin i 7, 856 tkonserw i odpowiednio w 1994 r. : 48, 832 ti 10, 286 t, zaś w br. plany sięgają 55, 383 ti 12, 3 t. Sekretarz KRD, Janusz Siemiński do wymienionych ilości w przypadku wędlin proponuje dodać 20 proc. Na tyle bowiem szacuje produkcję małych prywatnych zakładów masarskich, zajmujących się przetwórstwem drobiu. Na wzrostowe tendencje spożycia drobiu zwracają również uwagę hurtownicy i właściciele sklepów. Podkreślają jednak, że rodacy w zbyt dużym, w ich przekonaniu, stopniu preferują mięso wieprzowowołowe, chociaż drobiowe jest znacznie zdrowsze, bo zawiera mniej cholesterolu.
Produkcja uboczna
W Zakładach Mięsnych w Ostródzie, nagrodzonych na ostatnich targach żywności w Szczecinie za delikatesowe salami i szynkę staropolską, wędliny drobiowe stanowią zaledwie 3 proc. całej produkcji. Wytwarzane są od ubiegłego roku, bo -- jak twierdzi kierowniczka działu marketingu, Krystyna Peplińska -- firma chciała powiększyć asortyment i lepiej zaspokoić potrzeby swoich odbiorców. Mieli też gatunki mięsa, znakomicie nadające się do połączeń z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta