Ementaler na urodziny
- Ementaler na urodziny
- W sklepach
- Sprostowanie
Restauracja Rubikon poleca zwłaszcza sery włoskie
FOT. PIOTR KOWALCZYK
Grana padano ma barwę kukurydzianożółtą. Jest chropowaty, kruchy i twardy - łatwiej go odłupywać, niż kroić. W smaku słodkawy, wyrazisty i bardzo tłusty. Pecorino, koloru kości słoniowej, jest ostry i słonawy. Alpinella - łagodna i miękka, niemal od razu rozpływa się w ustach. Gorzki, niezwykle intensywny aromat gorgonzoli aż zapiera dech w piersiach. Znamy dziś kilkaset gatunków sera, co daje całą gamę smaków, zapachów i odcieni. Wśród tej niezmierzonej różnorodności każdy może znaleźć coś dla siebie.
Czcigodny staruszek ser
Ser jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Przypuszcza się, że pierwsze sery (przypominające domowy twaróg) mogły się pojawić już 10 000 lat p.n.e., niedługo po udomowieniu kóz i owiec. Pierwsze ślady jego produkcji pochodzą sprzed 5000 lat. Datowane na ten okres freski ze świątyni w Ur przedstawiają stożkowate naczynia do przechowywania mleka i wyrobu twarogu. To właśnie z Mezopotamii sztuka wyrobu sera dotarła do Palestyny i Grecji, by z czasem rozpowszechnić się w całej Europie. Starożytni Rzymianie i Grecy uważali ser za podstawowy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta