Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

02 kwietnia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MK

STOLNICA

  • Skład smaku
  • POLECAMY

NOWE MIEJSCE: ARSENAŁ

Skład smaku

Instrukcja obsługi tej restauracji wygląda tak: wchodzimy i zajmujemy stolik. Zapamiętujemy numer stolika (jest napisany na świeczniku) i, mając go w pamięci, udajemy się do jednego z trzech stanowisk, gdzie serwowane są dania i napoje. Na pierwszym stanowisku wybierzemy przystawki. Tu rośnie rzeżucha w doniczce i tu znajdziemy wystawę pełną świeżych warzyw, m.in. misy z zieloną sałatą (4 zł), pieprzną rukolą (6 zł), kawałkami papryki, ogórka, pomidora, cebuli i oliwek. Poza tym czekają na nasze skinienie świeża mozzarella (4 zł), szynka parmeńska, kapary, a także warzywa przetworzone, np. grillowany bakłażan i cukinia czy opieczony, lekko słodkawy fenkuł, czyli koper włoski. To bardzo sprytne: wystawić wszystkie dobra przed oczy gości -produkty aż wołają, żeby je wybierać, a potem wracać po jeszcze... To, co wybierzemy, zostaje zapisane na naszej karteczce. Z talerzem na tacy możemy teraz wrócić do stolika, choć zdarza się, że danie przynosi kelner. Przy mnie obsługa kłóciła się o to, kto ma przynieść mój talerz. Ponieważ robiła to dosyć jawnie, miałam ochotę wstać i samodzielnie się obsłużyć. Mili kelnerzy, proszę, nie róbcie tak, człowiek zawsze czuje się w takich sytuacjach jak nieproszony gość. Na drugim...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3193

Spis treści
Zamów abonament