Stolnica
- Skład smaku
- POLECAMY
NOWE MIEJSCE: ARSENAŁ
Skład smaku
Instrukcja obsługi tej restauracji wygląda tak: wchodzimy i zajmujemy stolik. Zapamiętujemy numer stolika (jest napisany na świeczniku) i, mając go w pamięci, udajemy się do jednego z trzech stanowisk, gdzie serwowane są dania i napoje. Na pierwszym stanowisku wybierzemy przystawki. Tu rośnie rzeżucha w doniczce i tu znajdziemy wystawę pełną świeżych warzyw, m.in. misy z zieloną sałatą (4 zł), pieprzną rukolą (6 zł), kawałkami papryki, ogórka, pomidora, cebuli i oliwek. Poza tym czekają na nasze skinienie świeża mozzarella (4 zł), szynka parmeńska, kapary, a także warzywa przetworzone, np. grillowany bakłażan i cukinia czy opieczony, lekko słodkawy fenkuł, czyli koper włoski. To bardzo sprytne: wystawić wszystkie dobra przed oczy gości -produkty aż wołają, żeby je wybierać, a potem wracać po jeszcze... To, co wybierzemy, zostaje zapisane na naszej karteczce. Z talerzem na tacy możemy teraz wrócić do stolika, choć zdarza się, że danie przynosi kelner. Przy mnie obsługa kłóciła się o to, kto ma przynieść mój talerz. Ponieważ robiła to dosyć jawnie, miałam ochotę wstać i samodzielnie się obsłużyć. Mili kelnerzy, proszę, nie róbcie tak, człowiek zawsze czuje się w takich sytuacjach jak nieproszony gość. Na drugim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta