Wszystkiego dużo, wszystko dobre, wszystko ogromnie kuszące
Wszystkiego dużo, wszystko dobre, wszystko ogromnie kuszące
"Staropolskie święcone", rysunek J. T. Polkowskiego z "Tygodnika Ilustrowanego", 1860 r.
Agnieszka Kwiecień
"Dobre placki przekładane,
I kiełbasy nadziewane.
Daj mi, Chryste, zażyć tego,
Daj doczekać święconego"
(z pieśni ludowej)
Po wyrzeczeniach i kulinarnej ascezie wielkiego postu cóż może ucieszyć oko bardziej niż widok suto zastawionego smakołykami stołu? I właśnie stół, a dokładniej: słynący z obfitości stół magnacki, i święcone, czyli potrawy przygotowane do poświęcenia, zainspirowały autorów wystawy w budynku dawnej Kuchni Pałacowej w Wilanowie.
Muzeum Pałac w Wilanowie wcześniej był królewską, a potem magnacką rezydencją. Stosownie do pozycji gospodarza, którym był tu najpierw król Jan III Sobieski, potem zaś członkowie dwóch wielkich rodów: Potockich i Branickich, święta w pałacu obchodziło się bogato i wystawnie. Do czasów świetności wilanowskiej rezydencji, a w szczególności do XIX-wiecznej tradycji magnackiej, odwołuje się ekspozycja "Stół wielkanocny w polskim domu magnackim".
Z Wilanowem i jego pierwszą gospodynią - małżonką Jana III Sobieskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta