Inteligentna dieta
Otyłość uznawana jest za jedną z najgroźniejszych chorób epidemicznych XXI wieku. Otyli żyją krócej, odczuwają brak społecznej akceptacji, mniej zarabiają i wolniej awansują. Stąd rozliczne badania, nowe, rewolucyjne diety, potężny przemysł związany z odchudzaniem i miliardy dolarów wydane na leczenie skutków otyłości.
Dlaczego tyjemy, jak zdrowo i skutecznie schudnąć - te pytania Hanna Osiecka-Samsonowicz kieruje do prof. dr. nauk med. Marcina Krotkiewskiego, lekarza i pracownika naukowego Uniwersytetu w Göteborgu, wybitnego specjalisty z dziedziny leczenia otyłości.
Hanna Osiecka-Samsonowicz - Panie Profesorze, uważamy zwykle, że grubi są Niemcy czy Amerykanie, a jak wypadają Polacy w światowym rankingu grubasów?
Marcin Krotkiewski - Niestety, plasujemy się w czołówce. Ok. 60 proc. Polaków to ludzie otyli lub przynajmniej z nadwagą. Otyłość i związane z nią zaburzenia tzw. zespołu metabolicznego (cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca) w wielu krajach urosły do rangi jednego z najważniejszych problemów społecznych. Przyczyniła się do tego m.in. zmiana tradycyjnego, regionalnego menu na sposób żywienia, którego symbolem stał się McDonald's, coca-cola, chipsy i czekoladowe batony. Polacy także odeszli od diety przodków, w której dominował żytni chleb,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta