Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czy hamburger jest zagrożeniem dla serca?

24 września 2004 | Promocyjny | MN

Zestaw fast food z napojem to źródło około 500 - 1500 kcal

Czy hamburger jest zagrożeniem dla serca?

  • Kaloryczność i zawartość tłuszczu w popularnych daniach typu fast food oraz w przekąskach
Rozważając wpływ żywności typu fast food na choroby układu krążenia, trzeba stwierdzić, że oprócz typowych jej produktów, jak hamburgery, frytki, pizza, zalicza się do niej również powszechnie spożywane przekąski, np. czipsy, chrupki, prażoną kukurydzę oraz puszkowe słodkie napoje gazowane. To żywność wysokokaloryczna, bogata w tłuszcze i sól, której wartość odżywcza jest niewielka, gdyż z reguły nie zawiera witamin i błonnika.

Historia fast foodów sięga początku lat 50. W zamyśle twórców i zwolenników szybkiego jedzenia miały to być bary przydrożne dla kierowców przemierzających amerykańskie bezdroża, ale szybko przeniosły się w okolice biur, szkół, centrów handlowych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3339

Spis treści
Zamów abonament