Omdlały imam na talerzu
Jedzenie stanowi składnik kultury, jeśli więc chcemy poznać Turcję dokładnie, musimy użyć do tego także zmysłu smaku. Typowa turecka knajpka, w której jadają miejscowi, to lokanta. Najlepiej wybrać taką, w której potrawy wystawione są za szybą, unikniemy wtedy problemów językowych przy zamawianiu.
Do wyboru mamy przyrządzane na różny sposób warzywa (np. faszerowana papryka, fasolka z sosem pomidorowym, szpinak z jajkiem), kofte - malutkie kotleciki z mielonego mięsa, ryż - często z dodatkiem orzeszków pinii, frytki, kawałki pieczonego kurczaka w sosie etc.
Turecka pizzaPrzed daniem głównym serwowane są przystawki, czyli meze. Ich wybór też jest ogromny - od ezme, past ucieranych z bakłażanów, bobu, pomidorów i innych warzyw, przez wykonane z kruchego ciasta niby-paszteciki, zwane borek, i sałatki, do których należy piyaz, gotowana fasola wymieszana z cebulą i natką pietruszki, po małe gołąbki z farszem w liściach winogron (tzw. dolma). ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta