Liberalizacja rynku cukru
Niezmieniany od 40 lat regulowany rynek cukru przejdzie w najbliższych latach prawdziwą rewolucję. Zapowiedziane wczoraj przez Komisję Europejską znaczne obniżenie unijnych dopłat spowoduje, że w niektórych państwach znikną uprawy buraków cukrowych, a na światowym rynku część cukru buraczanego zostanie wyparta przez tańszy surowiec wytwarzany z trzciny cukrowej.
Ceny gwarantowane cukru mają być obniżone o 39 proc., do 385,5 euro za tonę, w ciągu dwóch lat, poczynając od 2007 roku. Obecnie unijna cena jest trzykrotnie wyższa niż na rynkach światowych (635 euro za tonę wobec 170 euro). Gwarantowana cena buraków cukrowych zostanie obniżona...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta