Piekarnie upadają, bo chleb nam powszednieje
- Opłacalność produkcji spada. Ceny pieczywa są coraz niższe, a koszty rosną - narzeka Józef Gawroński, właściciel piekarni w Zawodziu k. Częstochowy, w której pracuje 10 osób. Aby zadowolić klientów, codziennie wypieka 50 różnych produktów, ale i tak sprzedaż jest mniejsza niż kilka lat temu.
Musli zamiast rogalaPiekarnie zatrudniające po kilka osób najbardziej nie radzą sobie ze spadkiem popytu na świeże pieczywo. W ciągu dziesięciu lat spożycie chleba, bułek i rogali zmniejszyło się w Polsce o jedną piątą. Na tym jednak nie koniec. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w 2013 roku statystyczny Polak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta