Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zagranica coraz bardziej lubi polskie mięso

22 sierpnia 2006 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Zagranica coraz bardziej lubi polskie mięso Producenci wieprzowiny i wołowiny są zadowoleni ze sprzedaży w pierwszym półroczu. Gorzej wypadły firmy drobiarskie, ale i one zamierzają poprawić wyniki do końca roku. Próbujemy przekonać Japończyków do naszych produktów.

Według GUS od stycznia do czerwca produkcja mięsa wieprzowego zwiększyła się w Polsce o ponad 17 proc. w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. O blisko 7 proc. wzrosła ilość mięsa wołowego i cielęciny. Polskie firmy wytworzyły o 8,4 proc. więcej wędlin.

Hodowcy zarobili więcej

- W pierwszym półroczu ceny żywca były średnio o 15 procent niższe niż w analogicznym okresie 2005 roku, co zachęcało do zwiększania produkcji - uważa Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Dobra koniunktura wpłynęła na wyniki firm. W pierwszym półroczu przychody Grupy Sokołów, drugiego na polskim rynku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3921

Spis treści
Zamów abonament