Zagranica coraz bardziej lubi polskie mięso
Według GUS od stycznia do czerwca produkcja mięsa wieprzowego zwiększyła się w Polsce o ponad 17 proc. w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. O blisko 7 proc. wzrosła ilość mięsa wołowego i cielęciny. Polskie firmy wytworzyły o 8,4 proc. więcej wędlin.
Hodowcy zarobili więcej- W pierwszym półroczu ceny żywca były średnio o 15 procent niższe niż w analogicznym okresie 2005 roku, co zachęcało do zwiększania produkcji - uważa Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Dobra koniunktura wpłynęła na wyniki firm. W pierwszym półroczu przychody Grupy Sokołów, drugiego na polskim rynku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta