Rzymianie i rybny sos
W ładowni wraku z I wieku n.e. naukowcy hiszpańscy i włoscy znaleźli setki dzbanów z resztkami rybich kości. Według badaczy są to ślady wyrafinowanej przyprawy o nazwie garum - sosu z wnętrzności ryb. Statek jest wbity w dno, ma ok. 30 metrów długości i ładownie zdolne pomieścić 400 ton ładunku. - To prawie dwa razy więcej niż wraki statków rzymskich odkrywanych dotąd w rejonie Morza Śródziemnego - powiedział Cales de Juan, jeden z szefów ekipy.
Ładunek zatopionego statku zawierał 1,5 tys. glinianych amfor, które służyły do przechowywania sosu.
Odkryty w 2000 roku wrak został przebadany przez archeologów dopiero tego lata. Spoczywa zaledwie 24 metry podwodą, w odległości półtora kilometra od brzegu. Tuż po odkryciu wrak został okradziony przez poszukiwaczy skarbów. Dlatego został osłonięty metalową kratą.
kru, ap