Ten męski ma na imię Mary
Szparag to jedno z najstarszych warzyw świata. Jego smakiem delektowali się już starożytni Rzymianie. Był m.in. poszukiwanym afrodyzjakiem. I dziś intryguje nie tylko kucharzy‚ ale i naukowców. Od ponad 40 lat szparag fascynuje profesora Mikołaja Knaflewskiego z Katedry Warzywnictwa poznańskiej Akademii Rolniczej. Z napisanych pod jego kierunkiem ponad stu prac magisterskich blisko 60 dotyczyło szparaga.
Wielu magistrów na całe życie zapamiętało zasadę profesora: "trzy razy biały"‚ czyli - do białych szparagów zawsze podawaj białe mięso i białe wino. -Od tej zasady jest jeden wyjątek: do szparagów w szynce parmeńskiej serwuje się wino czerwone -przypomina profesor.
Dla chuciProfesor mówi, że jego szparagowa pasja - propagowanie produkcji i jedzenia szparagów -zaczęła się w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego Fordon w Bydgoszczy. -Po studiach władze uczelni skierowały mnie tam, żebym przeprowadził badania nad zwiększeniem wydajności upraw odmiany szparaga Mary Washington. Wtedy złapałem szparagowego bakcyla,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta