Ekspresowe zmiany wyszukanych dań
Paweł Oszczyk: To oddanie się w ręce szefa kuchni i sommeliera. Do każdego dania dobieramy wino. Oferujemy komplet doznań. Dla gościa to podróż kulinarna. Dania zawsze współgrają ze sobą‚ smaki przechodzą od najsłabszego do najmocniejszego‚ podobnie jest z winami. To kompletna propozycja. Przewaga takiej oferty nad rozbudowaną kartą jest też taka‚ że kucharz koncentruje się na mniejszej liczbie dań‚ ma czas je dopracować‚ więc trzyma poziom i ma na pewno świeże produkty.
Czy zmienił się polski smak?Tak. Polacy podróżują. Najpierw zachłysnęliśmy się kuchnią włoską‚ bo można ją powtórzyć - to kuchnia łatwego sukcesu. Zaczynałem na początku lat 90. w restauracji Marconi w Bristolu po remoncie. Co my tam wtedy serwowaliśmy! Mam świadomość‚ że te dania dziś nie miałyby szans. Teraz zwykłe włoskie restauracje mają bardziej wyszukaną kuchnię niż my wtedy. Nie wspominając o ekskluzywnych. Potem była moda na kuchnie etniczne. Na meksykańską‚ na sushi‚ kuchnię fusion. My, Polacy, coraz bardziej stawiamy na jakość. Dorastamy do odbierania różnych wrażeń‚ a nie tylko zaspokajania głodu. Nie każdy może sobie pozwolić na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta