Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekspresowe zmiany wyszukanych dań

17 marca 2007 | Styl życia | MK
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

ROZMOWA Ekspresowe zmiany wyszukanych dań Z Pawłem Oszczykiem o małych menu i dużych porcjach. O polskich modach kulinarnych i niezaspokajaniu głodu

Rz: Jakie są zalety codziennych zestawów degustacyjnych w porównaniu z, po prostu, bogatą kartą?

Paweł Oszczyk: To oddanie się w ręce szefa kuchni i sommeliera. Do każdego dania dobieramy wino. Oferujemy komplet doznań. Dla gościa to podróż kulinarna. Dania zawsze współgrają ze sobą‚ smaki przechodzą od najsłabszego do najmocniejszego‚ podobnie jest z winami. To kompletna propozycja. Przewaga takiej oferty nad rozbudowaną kartą jest też taka‚ że kucharz koncentruje się na mniejszej liczbie dań‚ ma czas je dopracować‚ więc trzyma poziom i ma na pewno świeże produkty.

Czy zmienił się polski smak?

Tak. Polacy podróżują. Najpierw zachłysnęliśmy się kuchnią włoską‚ bo można ją powtórzyć - to kuchnia łatwego sukcesu. Zaczynałem na początku lat 90. w restauracji Marconi w Bristolu po remoncie. Co my tam wtedy serwowaliśmy! Mam świadomość‚ że te dania dziś nie miałyby szans. Teraz zwykłe włoskie restauracje mają bardziej wyszukaną kuchnię niż my wtedy. Nie wspominając o ekskluzywnych. Potem była moda na kuchnie etniczne. Na meksykańską‚ na sushi‚ kuchnię fusion. My, Polacy, coraz bardziej stawiamy na jakość. Dorastamy do odbierania różnych wrażeń‚ a nie tylko zaspokajania głodu. Nie każdy może sobie pozwolić na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4094

Spis treści
Zamów abonament