Mas La Chevalier Rouge 2003 VdP d'OC
Każdy, kto zaczynał od książek o winie i kursów, wie, że nazwisko Laroche łączy się Burgundią, a dokładnie z Chablis. I to od wielu generacji. A coraz mniej jest dziś znanych firm dystrybucyjnych, które spoglądają tęsknie na południe Francji, na Langwedocję - największy region winiarski tego kraju. Jest tam taniej i można robić wina, jakie się chce. Tak jak tu - czerwone Mas La Chevalier to mieszanka syrah, merlota i caberneta sauvignon. Połączenie wybuchowe, ale to wino jest "spokojne" i wyważone, dobrze wychowane w beczce. Do picia samo, ale także do mięs i serów. Co najmniej godne uwagi.
Cena - 50 zł Laroche Importer - Piwnica Wybornych Win/Fine Wine & Spirits: www.fws.pl
Wojciech Gogoliński Autor jest znawcą wina, dziennikarzem i tłumaczem, jednym z założycieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, autorem wielu książek, m.in. "Leksykonu alkoholi"