Gotowanie po staremu
Idąc na wystawę "Kuchnia polska - jak powstaje tradycyjny smak" w warszawskim Muzeum Etnograficznym, zastanawiałam się, czy za 100, 200 lat ktoś przygotuje prezentację kuchenek mikrofalowych, piecyków z termoobiegiem, a może pojemników z ciekłym azotem używanych dziś w eksperymentalnej kuchni molekularnej i będzie je przedstawiał jako eksponaty muzealne. Kuchnia bowiem zmienia się, przekształca, rozwija. Tylko w Chinach tak samo jak dwa tysiące lat temu używa się wciąż bambusowych koszyków dogotowania naparze i żeliwnej klepanej patelni, czyli woka. W Polsce sprawy mają się całkiem inaczej.
Mazurki z papierowej masyWystawa "Kuchnia polska - jak powstaje tradycyjny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta