Informacje
Informacje
W 1990 roku wygrał konkurs na dyrektora państwowego jeszcze przedsiębiorstwa i od razu rozpoczęło się przekształcanie go w firmę rynkową. Nowe wyroby, promocja, marketing, własna sieć sprzedaży, nowoczesna technologia i oczywiście prywatyzacja -- bez tego, jak mówi, trudno byłoby zagwarantować przetrwanie firmy. Dziś na ofertę handlową Zakładów Mięsnych Pozmeat SA w Poznaniu składa się 270 asortymentów wyrobów sprzedawanych w 44 województwach.
Cała jego kariera zawodowa związana jest z poznańskim zakładem, gdzie podjął pracę po studiach w miejscowej Akademii Rolniczej. Był m. in. mistrzem, głównym technologiem oraz pierwszym zastępcą dyrektora przedsiębiorstwa. W konkursie pokonał trzech kandydatów przedstawiając własny program restrukturyzacji mający na celu przystosowanie firmy do wymagań rynkowych. Tak m. in. , w bardzo krótkim czasie, powstała sieć sprzedaży, składająca się z 27 własnych sklepów, których wcześniej przedsiębiorstwo nie miało. Dzięki temu zostały też stworzone nowe miejsca pracy, dla tych, którzy musieli odejść z produkcji. Firma zatrudnia dziś ok. 1350 osób.
Na tej samej zasadzie -- odpowiadania na zapotrzebowanie rynku otwarta została w Poznaniu restauracja szybkiej obsługi, do której trafiają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta