Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

23 października 1995 | Ekonomia | AK

Informacje

W 1990 roku wygrał konkurs na dyrektora państwowego jeszcze przedsiębiorstwa i od razu rozpoczęło się przekształcanie go w firmę rynkową. Nowe wyroby, promocja, marketing, własna sieć sprzedaży, nowoczesna technologia i oczywiście prywatyzacja -- bez tego, jak mówi, trudno byłoby zagwarantować przetrwanie firmy. Dziś na ofertę handlową Zakładów Mięsnych Pozmeat SA w Poznaniu składa się 270 asortymentów wyrobów sprzedawanych w 44 województwach.

Cała jego kariera zawodowa związana jest z poznańskim zakładem, gdzie podjął pracę po studiach w miejscowej Akademii Rolniczej. Był m. in. mistrzem, głównym technologiem oraz pierwszym zastępcą dyrektora przedsiębiorstwa. W konkursie pokonał trzech kandydatów przedstawiając własny program restrukturyzacji mający na celu przystosowanie firmy do wymagań rynkowych. Tak m. in. , w bardzo krótkim czasie, powstała sieć sprzedaży, składająca się z 27 własnych sklepów, których wcześniej przedsiębiorstwo nie miało. Dzięki temu zostały też stworzone nowe miejsca pracy, dla tych, którzy musieli odejść z produkcji. Firma zatrudnia dziś ok. 1350 osób.

Na tej samej zasadzie -- odpowiadania na zapotrzebowanie rynku otwarta została w Poznaniu restauracja szybkiej obsługi, do której trafiają...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 599

Spis treści
Zamów abonament