Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kreacje kulinarne w Madrycie

07 lutego 2009 | Styl życia | Ola Lazar
Danie Eneko Atxy, który współpracuje z naukowcami z Wydziału Chemii Uniwersytetu Baskijskiego. Za pomocą ultradźwięków przenosi aromaty z jednego składnika na inny. Potrafi wpleść smak szampana w surową ostrygę
źródło: materiały prasowe kongresu
Danie Eneko Atxy, który współpracuje z naukowcami z Wydziału Chemii Uniwersytetu Baskijskiego. Za pomocą ultradźwięków przenosi aromaty z jednego składnika na inny. Potrafi wpleść smak szampana w surową ostrygę
Skandynaw  Peter Nilsson  (w Paryżu  prowadzi  restaurację La Gazzetta) zaprezentował danie z błyszczącym jak czekoladowa  kuwetura kremem  z wieprzowej krwi
źródło: materiały prasowe kongresu
Skandynaw Peter Nilsson (w Paryżu prowadzi restaurację La Gazzetta) zaprezentował danie z błyszczącym jak czekoladowa kuwetura kremem z wieprzowej krwi
Hiszpan Dani Garcia przyrządza potrawy w nurcie play food. Na kongresie zasłynął przezroczystą tortillą z krewetkami i perłowym pomidorem z galaretki
źródło: materiały prasowe kongresu
Hiszpan Dani Garcia przyrządza potrawy w nurcie play food. Na kongresie zasłynął przezroczystą tortillą z krewetkami i perłowym pomidorem z galaretki

Kryzys ekonomiczny dla gastronomii jest niegroźny, a może okaże się korzystny. Jedzenie ma dostarczać rozrywki, i to takiej jak gry komputerowe

Potrawy podawane w postaci pianek to już klasyka, teraz modne są plankton w kremie i ultradźwięki. Tak można podsumować gastronomiczny kongres Madrid Fusion, który po raz siódmy odbył się w stolicy Hiszpanii.

W dziedzinie gastronomii Hiszpania to nowa Francja. Na kongresie w Madrycie co roku obowiązkowo pojawiają się najbardziej wpływowi szefowie kuchni z całego świata. Goście z USA, Włoch, Portugalii czy właśnie z Francji prezentują swoje kulinarne kredo, autorskie techniki i dania. Ale to Hiszpanie z Ferranem Adrią na czele nadają ton, inspirują i są punktem odniesienia dla reszty świata.

Tanie, ale ekscytujące

Jak wprowadzić na salony kuchnię biednych ludzi i jak zaprząc wyobraźnię do tworzenia dań z najzwyklejszych produktów, a przy tym zachwycić klientów – to tylko niektóre z pytań, jakie zadawali sobie szefowie kuchni najdroższych restauracji. Ale tylko ci, którzy nie zaprzeczali, że kryzys w ogóle ma miejsce.

Paco Ron, szef i właściciel...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8237

Spis treści
Zamów abonament