Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mistrz gotowania zaczynał od wiader

14 sierpnia 1996 | Ekonomia | a.mac

Wrozamet SA

Mistrz gotowania zaczynał od wiader

Wrocławski Wrozamet to firma działająca pod różnymi nazwami od pół wieku. Uruchomiono ją w 1946 r. wykorzystując majątek firm poniemieckich: Odlewni Żeliwa i Metali A. Knautha i jaworskich Zakładów Friedricha, gdzie produkowano piece blaszane. Produkcję kuchenek gazowych, węglowych i pralek wirnikowych podjęto w niej dopiero w 1962 r. Wcześniej jako Wytwórnia Naczyń Emaliowanych fabryka wytwarzała drobny sprzęt gospodarstwa domowego m. in. emaliowane wiadra i bańki. Firma systematycznie rozwijała się i przyłączano do niej inne zakłady. W 1977 r. rozpoczęto we Wrozamecie produkcję nowoczesnych kuchenek wyposażonych w zabezpieczenie palników przed ulatnianiem się gazu. Były one produkowane dla koncernu Philips. Od 1983 r. do 1995 r. firma nosiła nazwę Zakłady Sprzętu Grzejnego Wrozamet. Dobra passa zakładów przerwana została w roku 1990, wraz z załamaniem się rynku wschodniego i zastojem w budownictwie mieszkaniowym. Przedsiębiorstwo nie wszczynało sądowych bankowych postępowań ugodowych i mimo trudności zachowało poziom zatrudnienia.

W latach dziewięćdziesiątych nastąpiła całkowita zmiana...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 831

Spis treści
Zamów abonament