Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak za Króla Ćwieczka, ale z przyszłością

14 sierpnia 1996 | Nauka i Technika | KF

Ekologiczne gospodarstwa

Jak za Króla Ćwieczka, ale z przyszłością

Krystyna Forowicz

Każde z tych gospodarstw ma swoją atrakcję. Rodzina państwa Babalskich w Pokrzydowie produkuje makaron razowy "Bio" -- są jedyni w kraju, Hillarowie w Tuczkach mają "ekofarmę", tam chleb posypuje się aromatyczną czarnuszką i oferuje mieszczuchom sielski klimat. Ziółkowscy we wsi Nowy Młyn zapraszają: "u nas powietrze jest za darmo". W gospodarstwie Dąbrowskich kury są szczęśliwe i konsumenci jaj również. Miniprzetwórnia owoców i warzyw w Golubiu-Dobrzyniu "Bio" założona przez Tadeusza Szynkiewicza, jako jedyna w kraju w branży przetwórczej posiada atest Ekolandu -- Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi.

Na terenie województwa toruńskiego, wśród czystych jezior i lasów istnieje ponad 20 gospodarstw ekologicznych -- najstarsza "rodzina" rolników z Ekolandu. Nie używają nawozów sztucznych, oprysków chemicznych. -- Owoce ziemi są takie jak Bóg da -- mówi Sławomir Ziółkowski, 26-letni ekorolnik. Handel między nimi ma często charakter wymiany barterowej, czyli towar za towar, jak w epoce sprzed wynalezienia pieniądza. Dzięki temu Mieczysław Babalski produkuje swoje makarony z mąki zmielonej w starym młynie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 831

Spis treści
Zamów abonament