Wszystko w rękach rodziny
Farmutil H. S. -- Holding SA
Wszystko w rękach rodziny
Pilski biznesmen Henryk Stokłosa był jednym z pierwszych polskich prywatnych producentów mięsa i wędlin wśród tych, którzy otrzymali zezwolenia Unii Europejskiej na sprzedaż swoich wyrobów do krajów Europy Zachodniej.
-- Dzisiaj eksportuję tylko mięso drobiowe i tłuszcz techniczny do Niemiec, bo tylko to się opłaca. UE nie chce naszych wyrobów. Tamtejsi producenci wywierają duże naciski, aby z Polski nie kupować -- powiedział "Rz" Henryk Stokłosa.
Od 1994 roku należące do biznesmena zakłady mięsne w Śmiłowie eksportowały tygodniowo po 20 ton parówek na rynek rosyjski, głównie do Moskwy. Korzystny eksport skończył się, gdy w ub. roku nie zapłaconą partię 160 ton zagarnęła moskiewska mafia. Stokłosa stracił nie tylko ponad 400 tysięcy USD, ale i zaufanie do rosyjskiego kontrahenta.
Długi i zyski
Rolno-spożywcze imperium Henryka Stokłosy rosło 14 lat, w ciągu których przekształciło się z niewielkiego zakładu utylizacji odpadków mięsnych wholding 20 spółek,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta