Dieta cud bez cudu
Większe spożycie ryb morskich lub tłuszczu rybnego zmniejsza ryzyko zawału serca i nowotworów, a nawet demencji i dysleksji
Dieta cud bez cudu
Tłuszcze pochodzenia roślinnego lub rybnego pełnią o wiele ważniejszą rolę w codziennej diecie niż do niedawna jeszcze podejrzewali badacze. Przekonywali o tym specjaliści z całego świata podczas największej konferencji na ten temat, jaka odbyła się w Barcelonie pod hasłem "Tłuszcze życia". Uczeni nie dyskutowali, co jest bardziej korzystne dla zdrowia: margaryna czy masło. W krajach zachodnich dawno już rozstrzygnięto, że dla zdrowia niezbędne są tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są wyłącznie ryby, warzywa i owoce lub ich przetwory.
Podczas kilkudniowych obrad żaden z uczestników nie przedstawił nawet jednego referatu, wktórym starałby się udowadniać, że jednak należy jeść produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe, pochodzenia zwierzęcego, jak np. masło. -- Jeśli chcemy uniknąć wielu groźnych chorób, to powinniśmy zadbać przede wszystkim o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie wytwarza, podobnie jak witamin. Stąd też ich nazwa: niezbędne kwasy tłuszczowe -- powiedział prof. William Connor z Uniwersytetu Oregon w Portland.
Tłuszcze życia
Według uczonego, korzystny wpływ tego rodzaju...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta