Pomidor rozszyfrowany
Odmiany hodowlane różnią się tylko nieznacznie od dzikiego przodka – wynika z analizy genomu tej rośliny
Botanicy uważają go za owoc, kucharze za warzywo, dietetycy przedłużają listę jego właściwości prozdrowotnych. Ale prawdziwa natura pomidora wychodzi na jaw dopiero teraz, po rozszyfrowaniu jego genomu. Dokonało tego specjalnie utworzone w tym celu międzynarodowe Tomato Genome Consortium, w skład którego wchodzi ponad 300 naukowców z 14 krajów. Pracami kierował prof. Mondher Bouzayen z laboratorium genomu i biotechnologii owoców w Tuluzie. Wyniki publikuje „Nature".
Mała wielka różnica
Od kilku lat trwają prace nad rozszyfrowywaniem genomów najpopularniejszych roślin uprawnych, stanowiących podstawę wyżywienia w skali całego globu. Dotychczas rozpracowano m. in. kukurydzę, pszenicę, soję, truskawkę, ziemniaka. Dołączył do nich pomidor. Jego pozycja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta