Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pomidor rozszyfrowany

02 czerwca 2012 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Najwięcej pomidorów zjadają Włosi, Grecy i Hiszpanie. Na zdjęciu festiwal Tomatina w Buniol
źródło: AFP
Najwięcej pomidorów zjadają Włosi, Grecy i Hiszpanie. Na zdjęciu festiwal Tomatina w Buniol

Odmiany hodowlane różnią się tylko nieznacznie od dzikiego przodka – wynika z analizy genomu tej rośliny

Botanicy uważają go za owoc, kucharze za warzywo, dietetycy przedłużają listę jego właściwości prozdrowotnych. Ale prawdziwa natura pomidora wychodzi na jaw dopiero teraz, po rozszyfrowaniu jego genomu. Dokonało tego specjalnie utworzone w tym celu międzynarodowe Tomato Genome Consortium, w skład którego wchodzi ponad 300 naukowców z 14 krajów. Pracami kierował prof. Mondher Bouzayen z laboratorium genomu i biotechnologii owoców w Tuluzie. Wyniki publikuje „Nature".

Mała wielka różnica

Od kilku lat trwają prace nad rozszyfrowywaniem genomów najpopularniejszych roślin uprawnych, stanowiących podstawę wyżywienia w skali całego globu. Dotychczas rozpracowano m. in. kukurydzę, pszenicę, soję, truskawkę, ziemniaka. Dołączył do nich pomidor. Jego pozycja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9248

Wydanie: 9248

Spis treści
Zamów abonament