Jak legalnie wytwarzać alkohol etylowy
Przedsiębiorca zobowiązany jest do wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości produkowanego etanolu oraz do posiadania tytułu prawnego do obiektów budowlanych, w których wykonuje działalność gospodarczą
Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu, oczyszczania, skażania lub odwadniania alkoholu etylowego jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej.
Oznacza to, że jej wykonywanie wymaga spełnienia szczególnych warunków, określonych przepisami prawa.
Natomiast ustawa z 2 marca 2011 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (dalej: ustawa) określa szczegółowo warunki, jakie musi spełniać przedsiębiorca, aby mógł wykonywać działalność gospodarczą w zakresie wyrobu, oczyszczania, skażania lub odwadniania alkoholu etylowego.
Przede wszystkim zobowiązany jest do wdrożenia systemu wewnętrznej kontroli. Musi on uwzględniać częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakościowych, metody badań, a także sposób postępowania z produktami nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym. Kolejnym warunkiem jest posiadanie planu zakładu w którym ma być prowadzona działalność. Plan obejmuje pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne. Ważne jest, aby wyraźnie na nim były zaznaczone: linie technologiczne, drogi przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowiska pracy. Przedsiębiorca zobowiązany jest ponadto do wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości oraz do posiadania tytułu prawnego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta