Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Prawo do żywności bez GMO

24 listopada 2015 | Rzecz o zdrowiu | Katarzyna Nowosielska
W dyskusji wzięli udział: Barbara Kowalska senior manager Działu Jakości w Carrefour Polska, Maria Staniszewska, prezes Polskiego Klubu Ekologicznego, Dorota Metera z Zielonego Instytutu, czlonek Komisji ds. GMM I GMO przy Min. Środowiska., prowadząca debatę Katarzyna Nowosielska, Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich i Dariusz Łomowski z Inspekcji Handlowej UOKiK
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
W dyskusji wzięli udział: Barbara Kowalska senior manager Działu Jakości w Carrefour Polska, Maria Staniszewska, prezes Polskiego Klubu Ekologicznego, Dorota Metera z Zielonego Instytutu, czlonek Komisji ds. GMM I GMO przy Min. Środowiska., prowadząca debatę Katarzyna Nowosielska, Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich i Dariusz Łomowski z Inspekcji Handlowej UOKiK
źródło: Rzeczpospolita

Konsument musi wiedzieć, które produkty są modyfikowane genetycznie, bo mogą one negatywnie wpływać na zdrowie – uważają eksperci.

Rośliny i żywność modyfikowana genetycznie od lat budzi emocje. Konsumenci są raczej przeciwni temu, by żywność powstała na bazie GMO lądowała na ich talerzu. A nowocześni rolnicy, czyli producenci tej żywności, nie mają nic przeciwko GMO i powszechnie stosują pasze oparte na modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy. Wspiera ich część naukowców.

Z drugiej strony też są naukowcy, ale dowodzący szkodliwego wpływu żywności z GMO na ludzkie zdrowie. Badania prowadzone w Austrii i w Polsce wskazują, że produkty genetycznie zmodyfikowane mają destrukcyjny wpływ na system rozrodczy u zwierząt i ludzi, prowadzą także do powstania nowotworów. Część rolników alarmuje również, że powszechne stosowanie w uprawach roślin i hodowli bydła organizmów GMO doprowadzi do degradacji tradycyjnego i ekologicznego rolnictwa.

Zagubiony konsument

W natłoku tych dyskusji konsumenci czują się zagubieni. Dla organizacji, które ich reprezentują, oczywisty pozostaje jednak fakt, że przeciętny zjadacz chleba powinien być poinformowany o tym, co wkłada do garnka. Prawu do informacji konsumenckiej była poświęcona debata „Świadomy obywatel – świadomy konsument", która odbyła się w redakcji „Rzeczpospolitej".

– Żywność wolna od GMO powinna być specjalnie oznakowana, aby każdy mógł sobie sam wybrać, jaki produkt chce kupić – mówiła podczas debaty...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10303

Wydanie: 10303

Spis treści
Zamów abonament