Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cukier okrzepnie

08 marca 2018 | Pierwsza strona

Po uwolnieniu rynku cukru w UE jego ceny mogą wzrosnąć w ciągu roku nawet o 10 proc.

Trzech na pięciu zapytanych przez „Rzeczpospolitą" analityków sektora rolnego, spodziewa się wzrostu cen cukru w ciągu roku – średnio o 10 proc. Mocne spadki natomiast zaliczą w tym okresie ceny mleka (o 10 proc.) i jaj (o 11 proc.), które wracają do równowagi po skokach z ubiegłego roku – wynika z nowej edycji naszego rankingu cen surowców rolnych.

Eksperci twierdzą, że ceny cukru należą do najtrudniejszych do prognozowania wśród surowców rolno-spożywczych. Produkcja w UE wzrosła po likwidacji unijnych ograniczeń w październiku 2017 r. To może doprowadzić do spadku jej opłacalności, a w konsekwencji do zmniejszenia dostaw i wzrostu cen. Sytuacja jest jednak bardzo zmienna – ceny cukru na rynku światowym zależą od pogody w Brazylii (największy producent), a nawet notowań ropy naftowej – przy drogiej ropie z trzciny cukrowej wytwarza się etanol na paliwo. ©℗—apta >A24

Wydanie: 10996

Wydanie: 10996

Spis treści

Monitor Księgowość i Podatki

Zamów abonament