Cukier w górę, ale jaja potanieją
Rolnictwo | Możemy zapomnieć o drogiej jajecznicy – wynika z nowych prognoz cen surowców rolnych. Spadną też ceny mleka. Aleksandra Ptak
Tegoroczne prognozy cen surowców rolnych przynoszą trochę nadziei konsumentom, którym w ubiegłym roku sen z powiek spędzała drożyzna na rynku mleka i jaj. Artykuły te mają tanieć cały rok. Nieoczekiwanie za to mogą wzrosnąć ceny mięsa, zarówno trzody chlewnej, jak i drobiu – wynika z VII edycji prognoz cen surowców rolnych „Rzeczpospolitej".
Mleczna karuzela
Ceny mleka mocno spadną już pod koniec marca, prognozują analitycy banków Credit Agricole, PKO BP, BGŻ BNP Paribas, BZ WBK oraz Alior Banku, którzy biorą udział w kolejnej edycji naszego rankingu. A co za tym idzie, powinny też spadać ceny masła i innych produktów mleczarskich. Po gwałtownych skokach z ubiegłego roku, które wywoływały nawet podejrzenia o spekulację światowych graczy, nie ma śladu. I ta tendencja potrwa nawet cały rok. Mleko pod koniec marca będzie tańsze średnio o 5 proc. w stosunku do stycznia, zaś pod koniec maja będzie już tańsze o średnio 9,19 proc. Za rok ta różnica może być jeszcze większa.
– W najbliższym czasie przewiduje się eskalację spadków na rynku mleka – potwierdza „Rzeczpospolitej" Przemysław Okniński, analityk w Alior Banku. Tłumaczy, że od listopada sezonowo zwiększa się produkcja mleka, jednocześnie spadają ceny produktów mlecznych, a to negatywnie wpływa na ceny surowca. – Trend spadkowy prawdopodobnie utrzyma się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta