Za mała produkcja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Inwestycja w Małaszewiczach
Za mała produkcja
W 1991 roku rozpoczęła się budowa Zakładów Mięsnych w Małaszewiczach. W półtora roku potem ruszył ubój zwierząt. Zakład był pomyślany jako część większej całości: Polish Farm Meat iotrzymał nazwę Dolina Łąk. Oprócz zakładu w Małaszewiczach miały tę całość tworzyć także dwa inne zakłady mięsne: w Stanisławowie i w Sochocinie. Ten drugi pracy nie rozpoczął do tej pory. Budowę zakończono na postawieniu samych tylko hal. Zakładom Mięsnym w Małaszewiczach przypisano rolę producenta szynek włoskich i wołowiny kulinarnej. Miały też być dźwignią miejscowego rolnictwa.
Tymczasem teraz zakłady mięsne sprowadzają boczek z Danii i drób z Belgii, produkują zaś głównie mocno rozdrobnione wędliny, tj. parówki, parówkową i mortadelę, co dobrze sprzedaje się na rosyjskim rynku. Ale też z przerwami. Możliwości produkcyjne zakładów są wykorzystane w bardzo niewielkiej części. Zakłady, które mogą przerabiać 600 sztuk świń...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta