Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Za mała produkcja

14 kwietnia 1997 | Ekonomia | ES

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Inwestycja w Małaszewiczach

Za mała produkcja

W 1991 roku rozpoczęła się budowa Zakładów Mięsnych w Małaszewiczach. W półtora roku potem ruszył ubój zwierząt. Zakład był pomyślany jako część większej całości: Polish Farm Meat iotrzymał nazwę Dolina Łąk. Oprócz zakładu w Małaszewiczach miały tę całość tworzyć także dwa inne zakłady mięsne: w Stanisławowie i w Sochocinie. Ten drugi pracy nie rozpoczął do tej pory. Budowę zakończono na postawieniu samych tylko hal. Zakładom Mięsnym w Małaszewiczach przypisano rolę producenta szynek włoskich i wołowiny kulinarnej. Miały też być dźwignią miejscowego rolnictwa.

Tymczasem teraz zakłady mięsne sprowadzają boczek z Danii i drób z Belgii, produkują zaś głównie mocno rozdrobnione wędliny, tj. parówki, parówkową i mortadelę, co dobrze sprzedaje się na rosyjskim rynku. Ale też z przerwami. Możliwości produkcyjne zakładów są wykorzystane w bardzo niewielkiej części. Zakłady, które mogą przerabiać 600 sztuk świń...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1048

Spis treści
Zamów abonament