Chleb drogi, bo piekarze nie chcą tracić
Na podwyżki cen pieczywa złożyła się ogromna presja na podwyżki płac i problemy ze znalezieniem pracowników, ale też droższe energia, mąka i benzyna.
W listopadzie chleb na sklepowych półkach był już o 8 proc. droższy w porównaniu z listopadem ubiegłego roku, bułki pszenne nawet o 10 proc. Ceny mogą jeszcze wzrosnąć, bo ostatnie 11 miesięcy przyniosło piekarniom zauważalny wzrost niemal wszystkich kosztów działalności.
Mimo że konsumpcja chleba spada, to wciąż pieczywo jest podstawowym produktem, spożywanym codziennie w domach i w gastronomii. Według GUS wartość produkcji sprzedanej pieczywa sięgała w 2017 r. 10,3 mld zł, ale dotyczy to tylko piekarni zatrudniających powyżej 9 osób. Nie są to całkowite dane, bo na rynku wiele jest firm mikro, których ta statystyka nie wychwytuje.
Rosnące koszty były widoczne już w pierwszym półroczu, jeszcze zanim w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta