Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chleb drogi, bo piekarze nie chcą tracić

20 grudnia 2018 | Ekonomia | Aleksandra 
Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Na podwyżki cen pieczywa złożyła się ogromna presja 
na podwyżki płac i problemy 
ze znalezieniem pracowników, ale też droższe energia, mąka 
i benzyna.

 

W listopadzie chleb na sklepowych półkach był już o 8 proc. droższy w porównaniu z listopadem ubiegłego roku, bułki pszenne nawet o 10 proc. Ceny mogą jeszcze wzrosnąć, bo ostatnie 11 miesięcy przyniosło piekarniom zauważalny wzrost niemal wszystkich kosztów działalności.

Mimo że konsumpcja chleba spada, to wciąż pieczywo jest podstawowym produktem, spożywanym codziennie w domach i w gastronomii. Według GUS wartość produkcji sprzedanej pieczywa sięgała w 2017 r. 10,3 mld zł, ale dotyczy to tylko piekarni zatrudniających powyżej 9 osób. Nie są to całkowite dane, bo na rynku wiele jest firm mikro, których ta statystyka nie wychwytuje.

Rosnące koszty były widoczne już w pierwszym półroczu, jeszcze zanim w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11236

Wydanie: 11236

Spis treści
Zamów abonament