Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekologia jeszcze ważniejsza – McDonald’s i polscy dostawcy w trakcie pandemii

28 sierpnia 2020 | Rzecz o zdrowiu
Na początku roku firma zastąpiła plastikowe słomki ich papierowymi odpowiednikami. Rocznie w restauracjach na całym świecie wykorzystuje się ich ok. 160 mln
źródło: Shutterstock
Na początku roku firma zastąpiła plastikowe słomki ich papierowymi odpowiednikami. Rocznie w restauracjach na całym świecie wykorzystuje się ich ok. 160 mln
Pandemia spowodowała, że do każdego zestawu dodawany jest komplet akcesoriów, takich jak słomki czy mieszadełka
źródło: Shutterstock
Pandemia spowodowała, że do każdego zestawu dodawany jest komplet akcesoriów, takich jak słomki czy mieszadełka
Większość wołowiny, ktora trafia do restauracji w Polsce pochodzi od dostawców z naszego kraju
źródło: Shutterstock
Większość wołowiny, ktora trafia do restauracji w Polsce pochodzi od dostawców z naszego kraju
Pole, na którym uprawia się ziemniaki na frytki trafiło do globalnego projektu McDonald’s „Flagship Farms”
źródło: Shutterstock
Pole, na którym uprawia się ziemniaki na frytki trafiło do globalnego projektu McDonald’s „Flagship Farms”

Mogłoby się wydawać, że pandemia, związane z nią ograniczenia w naszym codziennym życiu sprawiły, że kwestie związane z ochroną środowiska zeszły na dalszy plan. Nic bardziej mylnego. Wyzwania dotyczące ekologii i ochrony klimatu nie zniknęły i wymagają działania. Mierzą się z nimi także McDonald's i polscy dostawcy firmy.

Materiał powstał we współpracy z firmą McDonald's

Faktem jest, że działania związane z przestrzeganiem nowych zasad bezpieczeństwa higienicznego z konieczności zmieniły zachowania w kwestiach ekologicznych. Nie tylko w Polsce, ale również globalnie. Przy okazji też musiało ulec zmianie podejście wielu organizacji mających kontakt z konsumentami.

Widzimy zatem choćby powrót do produktów jednorazowych. W wielu punktach gastronomicznych, słomki, kubeczki czy pokrywki do napojów nie są obecnie ogólnodostępne. W efekcie często nie możemy już – przynajmniej na czas obowiązywania obostrzeń – swobodnie wybierać tylko tych produktów, których potrzebujemy. Czyli na przykład wziąć tylko patyczek do mieszania, ale już plastikowej pokrywki nie – bo kawę mamy zamiar wypić od razu. Sprzedawcy wręczają nam przygotowany wcześniej gotowy zestaw ze wszystkimi potrzebnymi akcesoriami.

I choć możemy części z nich nie potrzebować, to niestety nie można ich zwrócić. Musimy je wyrzucić, nawet nieużywane. Oczywiście w kontekście zagrożenia epidemicznego jest to ważne, niemniej z perspektywy ochrony środowiska i drogi do zrównoważonego gospodarowania zasobami nie jest to korzystne.

Niektóre zmiany muszą poczekać, inne nastąpią szybciej

Nowe regulacje i wytyczne wpływają także na duże organizacje. McDonald's...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11747

Wydanie: 11747

Spis treści

Reklama

Biznes

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament