Uprawy i polityka UE zielenieją
Ogłoszenie Zielonego Ładu to wiatr w żagle upraw organicznych. Nauka przynosi tu wiele nowych rozwiązań.
Ekologiczne uprawy nie są wolne od paradoksów – choćby to, że w Polsce rośnie rynek żywności ekologicznej, spada natomiast... liczba ekologicznych rolników, których grono skurczyło się w ubiegłym roku o 3 proc. – do 18,6 tys. Zdaniem przedstawicieli tej branży, zmiany te są jedynie kosmetyczne, a o braku kryzysu świadczy rosnące grono przetwórców, które w tym samym czasie zwiększyło się o 6,3 proc. – do 967. Najszybciej przybywa importerów tej żywności, bo po skoku o 16 proc. mamy ich w Polsce 242.
Ogłoszona w maju unijna polityka Zielonego Ładu może dać zupełnie nową przyszłość tej dziedzinie sektora rolno-spożywczego. Komisja Europejska w strategii „Od pola do stołu" ogłosiła, że powierzchnia upraw organicznych ma zajmować co najmniej 25 proc. powierzchni upraw.
Unijna strategia
Zdrowszy i bardziej zrównoważony system żywnościowy UE fundamentem europejskiego Zielonego Ładu – podała Komisja Europejska i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta