Zdrowie plonów w centrum uwagi UE
Bezpieczeństwo żywności zależy od odpowiedniego stosowania środków ochrony roślin. Unia zapowiada ograniczenia pestycydów, ale alternatyw nie ma wiele.
W tym roku zdrowie roślin i stosowanie środków ich ochrony wydaje się być w centrum uwagi świata. Nie tylko Światowa Organizacja Żywności ustanowiła międzynarodowy rok zdrowia roślin, ale też UE zapowiedziała ograniczanie stosowania pestycydów o połowę w ciągu następnej dekady. Jednak zdaniem naukowców cele Zielonego Ładu UE mogłyby być ustanowione nieco na wyrost, tym bardziej że brak alternatywnych rozwiązań dla skutecznej ochrony.
Realne cele
Bruksela, ogłaszając Zielony Ład i strategię „Od pola do stołu" – zapowiedziała odwrót zarówno od nawozów sztucznych, jak i od środków ochrony roślin (ŚOR). Oczywiście, branża producentów wyraziła swoje wątpliwości, czy to możliwe, ale wsparcie przyszło także ze strony naukowców.
– Zmiany powinny być ambitne, ale też możliwe do realizacji. Zmniejszenie stosowania środków...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta