Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowie plonów w centrum uwagi UE

28 sierpnia 2020 | Rzecz o zdrowiu | Aleksandra Ptak-Iglewska
Ochrona pszczół i owadów zapylających jest jednym z priorytetów unijnej strategii bioróżnorodności
źródło: Shutterstock
Ochrona pszczół i owadów zapylających jest jednym z priorytetów unijnej strategii bioróżnorodności

Bezpieczeństwo żywności zależy od odpowiedniego stosowania środków ochrony roślin. Unia zapowiada ograniczenia pestycydów, ale alternatyw nie ma wiele.

W tym roku zdrowie roślin i stosowanie środków ich ochrony wydaje się być w centrum uwagi świata. Nie tylko Światowa Organizacja Żywności ustanowiła międzynarodowy rok zdrowia roślin, ale też UE zapowiedziała ograniczanie stosowania pestycydów o połowę w ciągu następnej dekady. Jednak zdaniem naukowców cele Zielonego Ładu UE mogłyby być ustanowione nieco na wyrost, tym bardziej że brak alternatywnych rozwiązań dla skutecznej ochrony.

Realne cele

Bruksela, ogłaszając Zielony Ład i strategię „Od pola do stołu" – zapowiedziała odwrót zarówno od nawozów sztucznych, jak i od środków ochrony roślin (ŚOR). Oczywiście, branża producentów wyraziła swoje wątpliwości, czy to możliwe, ale wsparcie przyszło także ze strony naukowców.

– Zmiany powinny być ambitne, ale też możliwe do realizacji. Zmniejszenie stosowania środków...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11747

Wydanie: 11747

Spis treści

Reklama

Biznes

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament