Władza publiczna może tylko tyle, na ile pozwalają jej przepisy
Właściwość inspekcji sanitarnej ogranicza się do działań na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością, które dotyczą zapewnienia jej bezpieczeństwa.
Dbanie o zdrowie i życie konsumentów to jeden z ważnych obowiązków urzędników powołanej w tym celu inspekcji. Wszystko musi się jednak odbywać zgodnie z procedurami i kompetencjami. O tym, że organy administracji publicznej działają na podstawie i w granicach prawa powszechnie obowiązującego i są nimi związane, przypomniał urzędnikom Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w wyroku z 20 kwietnia 2021 r.
Hurtownia na celowniku
Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, któremu państwowy powiatowy inspektor sanitarny w styczniu 2020 r. nakazał dopasować znakowanie opakowanego produktu w magazynie hurtowni do wymagań unijnego rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w zakresie podania rzetelnej informacji.
Konkretnie chodziło o oznaczenie „bułka tarta wypiekana z ciasta pszennego". Nakazano zastąpienie „wypiekana" innym stosownym komunikatem informującym, iż bułka tarta jest otrzymana ze specjalnie w tym celu wypieczonego, zmielonego i wysuszonego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta