Kody QR w restauracji zastąpią kelnera
Start-up Qbik zamierza zmienić sposób, w jaki składamy zamówienia w lokalach gastronomicznych. Ma być wygodniej i szybciej. Testy rozwiązania już trwają.
Projekt Yevheniia Zadorina i Maksyma Kosiaka opiera się na zastosowaniu technologii QR w procesie zamawiania posiłków. Idea jest taka, by po zeskanowaniu kodu ze stolika na ekranie smartfona otwierała się wizytówka restauracji, za pomocą której gość zapozna się z promocjami, przywoła kelnera, ale też zamówi wybrane danie całkowicie bez jego pomocy. W ten sposób poprosi również o rachunek czy domówi dodatki lub napoje. Właśnie „inteligentne menu” od Qbik, korzystające z technologii uczenia maszynowego, zaproponuje dodatkowe produkty. Dla restauracji takie rozwiązanie ma być opłacalne, bo – jak wskazują w start-upie – nowatorska...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta