Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tylko część żywności tanieje

18 maja 2023 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska

Ceny niektórych produktów spożywczych ruszyły w dół. I to tak mocno, że pociągnęły za sobą ogólny wynik inflacji. Ale większość drożeje dwucyfrowo.

Na półce z żywnością dzieją się dziś rzeczy, które złożyły się na silny spadek rocznej dynamiki cen żywności, z 24 proc. w marcu na 19,7 proc. w kwietniu. To wiadomość dobra i zła, bo ceny, choć rosną wolniej, to nadal bardzo szybko. A przecież są to dane uśrednione. Tymczasem niektóre produkty spożywcze, jak choćby cukier, są dziś o 67 proc. droższe niż przed rokiem, a jaja – o 29 proc.

Spoglądanie na ceny jedynie w relacji rocznej nadal nastraja bardzo pesymistycznie. Lepsze informacje widać, gdy spojrzymy na zmiany cen w relacji miesięcznej, czyli jak zmieniły...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12573

Wydanie: 12573

Spis treści
Zamów abonament