Tylko część żywności tanieje
Ceny niektórych produktów spożywczych ruszyły w dół. I to tak mocno, że pociągnęły za sobą ogólny wynik inflacji. Ale większość drożeje dwucyfrowo.
Na półce z żywnością dzieją się dziś rzeczy, które złożyły się na silny spadek rocznej dynamiki cen żywności, z 24 proc. w marcu na 19,7 proc. w kwietniu. To wiadomość dobra i zła, bo ceny, choć rosną wolniej, to nadal bardzo szybko. A przecież są to dane uśrednione. Tymczasem niektóre produkty spożywcze, jak choćby cukier, są dziś o 67 proc. droższe niż przed rokiem, a jaja – o 29 proc.
Spoglądanie na ceny jedynie w relacji rocznej nadal nastraja bardzo pesymistycznie. Lepsze informacje widać, gdy spojrzymy na zmiany cen w relacji miesięcznej, czyli jak zmieniły...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta