Ceny kawy, kakao i soku z pomarańczy szaleją
Ceny surowców, które trafiają na śniadaniowy stół, ruszyły w górę i na razie nie widać szans na spadki. Sok pomarańczowy drożeje z powodu huraganów i chorób, kawa z powodu suszy i gigantycznego boomu w Chinach.
Nie tylko złoto wyznacza nowe rekordy cen, giełdy obserwują od roku spektakularne wzrosty... soku pomarańczowego, a także kawy. Kakao mimo korekt jest kilkakrotnie droższe niż przed trzema laty. Sok pomarańczowy, który jest sprzedawany w formie koncentratu, przed rokiem kosztował 300 dolarów za funt, dzisiaj już 431 dolarów. I to już po korekcie, bo po nagłym skoku pod koniec maja kosztował... 475 dolarów.
Brazylia i USA odpowiadają za ponad 80 proc. światowej podaży koncentratu soku pomarańczowego, więc jakiekolwiek problemy z produkcją tam mają ogromny wpływ na zachowanie cen, a chwiejność tego rynku potęgują jeszcze spekulacje. Tymczasem świat wszedł w nowy sezon bez zapasów soku, za to z wysokim popytem.
– Rynek kontraktów na sok pomarańczowy, gdzie jest najwięcej transakcji, jest bardzo spekulatywny, a ponieważ jest to rynek mniej płynny niż chociażby zboża czy innych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta