Małe podwyżki
Ile kosztowała żywność w lutym
Małe podwyżki
Ceny żywności w końcu lutego były przeciętnie o 0, 9 proc. większe niż miesiąc wcześniej. Był to najniższy miesięczny ich wzrost od czasu letnich obniżek cen w 1997 roku. Po styczniowych podwyżkach cen nośników energii podrożało jednak dużo produktów wymagających większych nakładów energii na ich przetworzenie.
Bardziej niż w poprzednim miesiącu wzrosły ceny pieczywa, makaronu, tłuszczów jadalnych, nabiału oraz artykułów zaliczanych do grupy "cukier, artykuły cukiernicze i miód". Trochę mniej niż w styczniu podrożały ziemniaki, warzywa, owoce i przetwory. Ceny mięsa i przetworów mięsnych były zbliżone do płaconych przez konsumentów przed miesiącem.
Ziemniaki, warzywa, owoce
Ziemniaki podrożały od ostatnich dni stycznia tego roku do 0, 66 zł (+1, 9 proc. ) i trzeba było za nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta